Własna firma cateringowa to metoda na biznes, o którym w ostatnim czasie coraz częściej się mówi. Nic dziwnego – jest to całkiem intratne zajęcie. Polacy z roku na rok coraz to sporzej pieniążków przeznaczają na kupno gotowych potraw, miast przygotować je samodzielnie. Jednocześnie panuje również moda na zdrowe żywienie. Na rynku nie brakuje więc
klientów. Co więcej, ażeby założyć własny catering nie trzeba bardzo wielu formalności.
Przed założeniem firmy cateringowej warto sprawdzić konkurencję (oferowane artykuły, ceny), a potem zastanowić się nad biznesplanem. Po gotowe posiłki sięgają po największej części ludzie młodzi (19-25 lata) z dużych miast. Z reguły są to mężczyźni. Może warto pomyśleć o zdrowej, smacznej kuchni dla panów? Nie jest to jednakże jedyne rozwiązanie – z usług cateringowych korzystają także wszak korporacje, prywatne szpitale, organizatorzy konferencji oraz szkoleń, jak także konkretne grupy: diabetycy, jarosze, osoby będące na diecie, alergicy, sportowcy, kobiety w ciąży. Możliwości jest sporo. Kiedy znajdziesz niszę jak też potencjalnych konsumentów, pomyśl nad biznesplanem – przekalkuluj jak dużo pieniędzy będziesz potrzebować na uruchomienie interesu, jak szybko inwestycja Ci się zwróci jak też skąd będziesz brać towar. Zastanów się również nad jadłospisem, lokalem oraz dystrybucją. Biznesplan pomoże ci w zarządzaniu firmą oraz w zdobyciu dofinansowań z Urzędu Pracy (Szukasz pracy? Sprawdź oferty -
praca tymczasowa białystok work service) lub kredytu w banku, jeżeli nie masz budżetu na początek. W tym roku nie warto liczyć na subwencję z Unii – wsparcie finansowe przewidziano dla
firm inwestujących w innowację a także badania naukowe - sprawdź tu.